Факапи бюджетного туриста в подорожах і як їх уникнути

2297
17.07.18
Факапи бюджетного туриста в подорожах і як їх уникнути

Першою оманою, з якою ми стикаємося, плануючи бюджетний відпочинок – є те, що усі наші розрахунки виявляться правильними. Насправді ж, реальність не надто поспішає виправдовувати наші сподівання. Вона завжди готова підкинути двійку "приємних сюрпризів", від яких нам неодноразово захочеться зробити фейспалм.
Але це ще не означає, що варто навідріз відмовлятися від своєї ідеї! Ви ж мрієте про пригоди, чи не так?
Наша стаття допоможе вам уникнути поширених помилок, а також підкаже, як діяти у будь-який "незрозумілій ситуації".

Помилка № 1

Взяти з собою рівно стільки грошей, скільки ви розраховували витратити.

Це вибір відчайдушних або божевільних. І ще затятих прихильників консерватизму або трохи іншого слова.
Як підсумок: відмова від безлічі планів та неабияк зіпсований настрій. І це тільки початок! Адже ви можете опинитися у чужій країні без будь-яких засобів для існування, як той ще “forever alone”. Що будете їсти, де будете спати і як доберетеся додому – невідомо.

Advice
Пам'ятайте про те, що підстраховка ніколи не буває зайвою. Візьміть із собою суму, яка хоча б наполовину перевищуватиме підрахований бюджет (не менше 200 $) та дихайте вільніше!

Помилка № 2

Замовити квитки у маловідомої компанії, через їхню занизьку вартість.

Хто знає, куди ви з ними доїдете та якими виявляться умови поїздки?
Маловірогідно, що ви будете у захваті, якщо вас висадять у незнайомому місті за кілька кілометрів від потрібного готелю. А якщо ще й у темний час доби, то взагалі краса! Доведеться або шукати таксі, або стопити авто, що також досить ризиковано.
Навіщо створювати собі зайві проблеми?

Advice
Не полінуйтеся витратити трохи часу на пошуки перевіреної компанії. Уважно вивчайте інформацію на її сайті, телефонуйте менеджерам, дізнавайтеся все до найдрібніших подробиць. Нехай ціна буде трохи вищою, ніж вам обіцяли перед цим, проте ви зможете уникнути форс-мажорів.
Купуйте квитки заздалегідь. Не відмовляйте собі у комфорті, адже ви цього варті!

Помилка № 3

Забронювати номер в готелі або хостелі на першому ж ліпшому сайті.

Так-так, помрійте про комфортабельні та зручні умови для проживання. Уявіть, як будете втомлені повертатися з пляжу або прогулянок по місту до свого "all inclusive" по диво-вартості. Як приємно будете розслаблятися під струменями гарячої води у душі, а потім насолодитися прохолодним коктейлем на балконі з понтовим видом. А ще будете подумки вихваляти себе за правильний вибір, адже і автобусна зупинка поруч, і магазини, а до центру міста рукою подати
Посміхнулися, так? Ну-ну, це тільки на хвилинку. Коли ви приїдете туди з важкими валізами, в 99 випадках з 100 виявиться, що вас таки обвели навколо пальця. Причому, по повній програмі.

Advice
Рішення досить просте. Є чимало великих сайтів з надійною базою готелів, апартаментів, хостелів, будинків та квартир. Можна заслуговано зняти капелюха перед найпопулярнішим з них, а саме – Букінг.ком.
Тут ви точно знайдете гарне житло на будь-який смак та зможете бути на всі 100% упевнені в тому, що вся інформація зазначена на цьому сайті – цілком і повністю відповідає дійсності.

Помилка № 4

Їхати до країни, не ознайомившись з місцевими законами.

Якщо ви будете милосердними та погодуєте голубів у Венеції – отримаєте штраф. Схочете злитися у пристрасному поцілунку на вокзалі Англії чи Франції – теж штраф. Вирішите постукати підборами брендових туфель по акрополю у Греції – вас також, змусять заплатити за таке задоволення.
Запам'ятайте – в кожній країні панує свій закон та порядок. Краще заплатити гроші за захоплюючу екскурсію, ніж за порушення місцевих заборон.

Advice
Уважно вивчіть усю доступну та актуальну інформацію про країну;
Запам'ятайте, як виглядають спеціально відведені місця для куріння;
Викладіть зі своєї валізи занадто відвертий одяг, якщо збираєтеся їхати до арабських країн;
Забудьте про те, що таке "Orbit" або "Dirol", якщо їдете до Сінгапуру. Імпорт, продаж, а також викидання на вулиці жувальної гумки, тут суворо заборонено з 2004 року. Причина полягає у наступному: використану жуйку часто ліпили до стрічок дверей у метро, через що вона заважала злагодженій роботі електропоїздів.

Помилка № 5

Їхати відпочивати у "високий" або "мертвий сезон", а також обирати "гарячі тури".

Безумовно, сприятливі кліматичні умови = величезний потік відпочиваючих = колосально високі ціни. Це і називається "високим сезоном". Тому, якщо ви плануєте бюджетну поїздку, то їхати у самий пік чужих канікул та відпусток – категорично не рекомендується.
Теж саме, можна сказати про "гарячі тури". Найчастіше – це просто приманка, яка принесе гарний прибуток турагенції, але замало задоволення самому покупцеві.
Обирати "мертвий сезон" теж не варто, якщо звичайно, ви не той ще "Божевільний Макс", якому не страшні будь-які погодні умови.

Advice
Як і практично в усьому, вас врятує золота середина. Кращим варіантом буде вирушити у подорож у "низький сезон" – у перших числах або наприкінці періоду, коли спостерігається знижений попит на поїздки до конкретних країн.

Помилка № 6

Вирушати на відпочинок під час великого національного свята.

Зверніть увагу, якщо на дату, обрану вами для відпочинку, припадає масштабне місцеве свято – у цей час, також краще відмовитися від поїздки. Інакше, можете забути про будь-яку економію.
Ціни знову-таки зростуть втричі, усюди будуть натовпи народу, що бажатимуть як слід розважитися, а ви у свою чергу, швидко втомитеся від цього балагану.

Advice
Безумовно, потрапити на свято – завжди приємно, але краще обирати для цього заходи меншого масштабу та бажано – безкоштовні. Якщо збираєтеся їхати на відпочинок у період з кінця травня по липень 2018, то у вас буде шанс заглянути на наступні круті тусовки:
- Краківський кінофестиваль (27 травня-3 червня). Долучіться до польського мистецтва, а також ознайомтеся з творіннями європейських кінорежисерів. На ваш суд будуть представлені анімаційні короткометражні фільми, документальні короткометражні та повнометражні фільми, а також ігрові короткометражки. Кращі будуть нагороджені традиційними Золотими та Срібними Драконами;
- Фестиваль феєрверків у Брно (25 травня-17 червня). Це змагання більше 10 команд з усіх куточків світу, які бажають вразити своєю майстерністю щодо запуску феєрверків. Подія проходить на Брненській греблі – водяна гладь додасть "wow" ефекту та послугує додатковою декорацією. Кожна команда виступає у свій день, у тому числі і чеська. Так що, за час відпустки ви точно встигнете обрати собі улюбленців;
- Фестиваль піци "Pizzafest" у Неаполі (17-25 червня). Під час міжнародних змагань між найзапеклішими піцайоло, у вас буде чудова можливість поспостерігати за їхньою майстерністю, а також продегустувати чималу кількість смачних, ароматних піц!

Помилка № 7

Відкласти планування культурної програми на потім.

Такий варіант припаде до смаку тільки повним ірраціоналам, які звикли все робити поспіхом та в останню хвилину.
Це ті самі люди, які обов'язково прибіжать до Лувру у вихідний день (вівторок); будуть довго блукати у пошуках потрібних пам'яток, оскільки не завдали собі клопоту заздалегідь дізнатися маршрут; і, звичайно ж, розраховуючи на халявний вхід, у відповідь почують, що він раптом став платним (перша неділя місяця з квітня по вересень).

Advice
Заздалегідь оберіть усі пам'ятники культури, архітектури, історії і не тільки, які хочете відвідати. Позначте їх на мапі (звичайній або використовуючи навігатор у смартфоні).
Придбайте музейну карту (перед виїздом або вже в іншій країні) на 48, 72, 96 або 120 годин (також, є на тиждень і більше), щоб спокійно, у будь-який день та без черги відвідати місця "must-see". Плюси карти: "підйомна" вартість, додаткові знижки на відвідування інших музеїв, кафе, ресторанів та деяких видів транспорту.

Помилка № 8

Полінуватися трохи вивчити іноземну мову та особливості спілкування з місцевими мешканцями.

Так, дорогі туристи, ласкаво просимо! Як орієнтуватися у місті; що ви на свій страх і ризик збираєтеся замовити в кафе; який вам потрібен транспорт; як зрозуміти, лають вас чи хвалять – невідомо!
Якщо вам не до душі гра у "відгадайку", завдяки якій, деякі місцеві побачать у вас жертву та будуть робити все можливе, аби спустошити ваш гаманець, то краще беріть розмовник та завчіть хоча б найпростіші вислови.

Advice
Будьте ввічливими та доброзичливими, і тоді до вас поставляться з великою повагою та турботою. Всього лише одне сказане вами "моцкрат декуі" (велике спасибі) перетворить будь-якого чеського торговця на найбільш привітну та чесну людину у світі.
Якщо ваш рівень знання місцевої мови далеко не "fluent", то в такому випадку, вас може врятувати мова жестів. Але і тут є свої підводні камені:
- Уявімо, що вам сподобалася їжа у кафе, якийсь товар або відвідування концерту, і ви вирішили поділитися своєю думкою з іноземцями. Якщо у цей час, ви перебуваєте у Таїланді, то не варто використовувати у якості звичного жесту схвалення та згоди великий палець, піднятий вгору. Або ж, місцеві подумають, що ви їх за щось засуджуєте та ставитеся вкрай негативно.
- Припустимо, ви вирішили купити сувенір на Філіппінах, а продавець в цей час відійшов на інший бік вулиці, аби з кимось поспілкуватися. Вам ні в якому разі, не варто використовувати вабливий знак вказівним пальцем, що говорить "Підійди до мене". У цій країні він вважається доречним тільки у відношенні собак. Якщо ви звернетеся таким чином до людини, це значитиме, що ви свідомо принижуєте його. За подібний жест вас можуть навіть заарештувати. Будьте уважні!
- Якщо ви випадково впали, і при цьому піднятися вам допоміг іноземець, а саме – француз, то нізащо не показуйте йому жест з кільця великого та вказівного пальця – "ОК". Намагаючись пояснити йому, що ви дуже вдячні і з вами все в порядку, ви можете випадково принизити вашого рятівника. У Франції цей жест означає "нуль" або "нікчемний". По суті, іноземець подумає, що мало того, що він намагався вам допомогти, так ви його ще й обізвали. Невідомо, чим скінчиться така ваша пригода.

Помилка № 9

Заздалегідь не скласти список відповідних закладів для відпочинку.

Безумовно, якщо ви зібралися у бюджетну подорож до іншої країни, то ви ж там не повітрям збираєтеся харчуватися. А якщо заздалегідь не уточнити, де поблизу від вашого готелю або хостелу знаходяться цілком собі пристойні заклади, де і меню гідне, і ціни не кусаються, то можете без зайвої потреби витратити круглу суму грошей.
Ясна річ, ви не будете вже на місці заглядати до кожного кафе, аби дізнатися, яка там панує атмосфера! Це, щонайменше, дико, та ще й підозріло для представників закону.

Advice
Варіант А. Заздалегідь подивіться у "Google картах" наявність подібних закладів поблизу вашого готелю. Знайдіть та вивчіть їх сайти.
Варіант Б. Якщо з тих чи інших причин, вам не сподобався обраний заклад, вас знову-таки виручить знання місцевої мови. Запитайте, наприклад, у іспанців "Донде еста ун кафе буено і барато?" (Де тут гарне та недороге кафе?), і вони з радістю вкажуть вам на пару-трійку своїх улюблених закладів.

Помилка № 10

Обирати для відпочинку країну з низьким рівнем медицини.

Фарт – досить абстрактне поняття. Сьогодні у вас все супер, а завтра можете поїхати кататися на швидкій. І далеко не факт, що вам пощастить вижити, якщо у місцевій лікарні не виявиться хоча б декількох компетентних лікарів, потрібних медикаментів та сучасного обладнання.
Хоча, навіть якщо з цією справою все буде окей, то у деяких країнах, можете навіть не сподіватися на сторонню допомогу. Наприклад, у Китаї, вас точно ніхто не кинеться рятувати. Адже той, кому це спаде на думку, автоматично візьме на себе усі витрати за ваше лікування.

Advice
Детально вивчіть усі нюанси, перш, ніж їхати до іншої країни.
Обов'язково візьміть із собою аптечку. Хто знає, чи зможете ви знайти потрібні таблетки "на місцевості", і тим більше, потягнути їх вартість.
Бережіть себе, рідненького.

Помилка № 11

Не приділити достатньої уваги лімітам та заборонам на митниці.

Як же, плануючи довгу подорож, не захопити із собою в дорогу гору бутербродів з ковбасою? – подумаєте ви. Але на митниці Мальдів, місцеві не зрозуміють ваших смаків щодо їжі. Тут діє заборона на ввезення ковбаси салямі та будь-яких виробів зі свинини.
Тож, або робіть вегетаріанські бутерброди, або з'їжте їх до приїзду на митницю, якщо не хочете затриматися тут для з'ясування відносин.

Advice
Обов’язково перегляньте, скільки всього можна ввозити та вивозити з території обраної вами країни, оскільки, в одних випадках на вас чекатимуть неприємні бесіди, а в інших – вам доведеться сплатити високий відсоток мита. При бюджетній подорожі, незаплановані витрати можуть стати великою проблемою.
Найяскравіші приклади лімітів та заборон:
- У Європу не можна ввозити деякі види овочів та фруктів, а саме: яблука, горобину, виноград, айву, груші і картоплю, якщо у вас немає фітосанітарного сертифікату;
- До Туреччини можна ввозити не більше одного виду коштовної техніки або спортивного обладнання на людину (фото- і відео-камери, спорядження для підводного полювання або дайвінгу);
- До Ізраїлю ви можете ввезти не більше 3 кг продуктів харчування. А якщо захочете вивезти з країни куплену там косметику, то на вас чекатиме солідний податок.

Якщо ви не хочете стати “переможцем по життю”, то краще будьте максимально уважні та обережні, плануючи бюджетну подорож.
Купуйте автобусні квитки онлайн на сайті inBus.ua та бажаємо вам гарного відпочинку! Нехай, у вас все вийде!

Веземо до Перемоги! | InBus
Веземо до Перемоги!
Від сьогодні, кожна ваша подорож з inBus.ua стає ще важливішою. Адже з кожного квитка, купленого на сайті або в додатку, частина коштів перераховується на підтримку наших захисників через фонд "Кіт Муран". Так, кожна ваша подорож стає кроком до Перемоги,
Онлайн-продаж квитків станом на березень 2022 року | InBus
Онлайн-продаж квитків станом на березень 2022 року
З яких областей на даний момент працює продаж автобусних квитків на сайті inBus.ua
InBus
Добро пожаловать на InBus.ua
Служба підтримки
Час роботи служби підтримки: щоденно з 9:00 до 20:00
Зворотній звязок