Подорож, Європа

Як святкують Хеловін в європейських містах?

10163
27.10.17
Як святкують Хеловін в європейських містах?

Хеловін – стародавнє кельтське свято. Відзначають його в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Традиція зародилася ще в дохристиянську епоху в племенах кельтів, які жили там, де зараз знаходяться Ірландія, Англія і Північна Франція. Вони вважали 31 жовтня останнім днем року. В цей день також закінчувався збір врожаю і починалася зима за кельтським календарем.

Це, як вважали кельти, була особлива ніч. Вони вірили, що відчиняються двері в світ мертвих, через які його мешканці можуть потрапити на землю. Щоб убезпечити себе від злих духів, кельти відлякували їх, вбираючись у шкури тварин і запалюючи на вулицях багаття.

В середині VIII століття 1 листопада офіційно було названо Римською католицькою церквою Днем усіх святих. І сьогодні його святкують по всій Європі.

Відвідати святкування Хеловіна в одному або декількох європейських містах можна дуже легко: варто просто купити квитки на автобус в одне з міст, який приваблює найбільше.

Колканон в Дубліні (Ірландія)

У цій країні, яка вважається батьківщиною Хеловіна, полюбляють вигадувати різні витівки в ніч на 1 листопада, вбиратися в костюми страшних привидів, збирати солодощі і влаштовувати вечірки. Улюблена святкова гра дублінців, як і всіх інших жителів цієї країни, – снап-яблуко. Ідея полягає в тому, щоб відкусити шматочок від яблука, підвішеного до дерева або в дверному отворі.

Колись головний атрибут свята тут робили з картоплі або ріпи. Але сьогодні, підтримуючи вигаданий американцями образ, використовують гарбуз, всередину якого вставляють запалену свічку.

Напередодні Дня всіх святих в церкві Святого Михайла, за запевненнями прихожан, примари поводяться особливо активно. Приглушені вигуки, шепотіння, дотики невидимих пальців відчувають навіть туристи, котрі опиняються на Хеловін в цьому загадковому місці.

Саме в Дубліні колись народилася головна легенда Хеловіна. У ній розповідається про Джека, який був занадто скупим, щоб потрапити в рай. Після своєї смерті він вирішив обдурити диявола, щоб не опинитися в пеклі. Він відвернув увагу диявола, намалювавши на дереві хрест, за що його не пустили також і в пекло. Джеку довелося вирушати в темряву, освітлюючи собі шлях вуглиною, яку він поклав у порожній гарбуз, щоб він довше не згас. Саме ця легенда започаткувала традицію вирізати страшні пики з гарбуза і ставити всередину нього запалену свічку, отримуючи імпровізований «ліхтар Джека».

Тут же, в Ірландії, народилася традиція збирати на Хеловін частування. Колись, ще в давнину, 1 листопада було прийнято віддавати борги. Дорослі посилено працювали, щоб це зробити, а у дітей був час відвідати друзів і рідних, які обдаровували їх яблуками та горіхами.

Ще одна ознака Хеловіна в Ірландії – особливе святкове меню, в якому обов'язково має бути колканон. До складу цієї страви входить капуста, варена картопля, цибуля. Ще готують яблучний пиріг.

Карнавал у Деррі (Ірландія)

В іншому ірландському місті, Деррі, на честь Хеловіна проводять карнавал (Banks of the Foyle Halloween Carnival), який триває аж дев'ять днів. Починаються ходи привидів і відьом 25 жовтня, а закінчуються тільки 2 листопада. Можна помилуватися дивними танцями з вогнем і насолодитися барвистими феєрверками.

Замок Франкенштейна в Дармштадті (Німеччина)

Щороку на Хеловін Дармштадт приваблює десятки тисяч туристів. Для участі в святі прийнято переодягатися в костюми найрізноманітніших монстрів – вихідців із потойбічного світу. Приблизно тридцять тисяч відвідувачів замку в цю ніч стають глядачами грандіозного видовища, зустрічаючись у похмурих руїнах замку зі страшними привидами і примарами. Згідно з легендою, тут їх дуже багато.

Можна навіть посидіти на електричному стільці, відчути себе в ролі засудженого на шибениці або покласти голову на гільйотину.

У Дармштадті існує повір'я, що в ніч на 1 листопада на даху старовинного замку з'являється дух його власника – божевільного вченого Франкенштейна. Щоправда, ніхто так точно і не знає, як саме він виглядає.

Прикраси для свята з'являються в магазинах міста вже у вересні. Пропонується величезний вибір гарбузів – як натуральних, так і пластмасових чи глиняних. Кольори цього святкового атрибуту можуть бути найрізноманітнішими.

А ось традиція збору частувань, настільки популярна в США, в Німеччині не прижилася.

Кінофестиваль у Гельсінкі (Фінляндія)

До Хеловіну столиця Фінляндії дійсно перетворюється. Вулиці прикрашають павутиною, «скелетами» і «кажанами». Всюди розвішують і розставляють химерно вирізані гарбузи.

У кінотеатрах на честь Дня всіх святих влаштовується кінофестиваль Naigt Visions, на якому демонструють фентезі, фільми жахів і наукову фантастику.

Свято починається 31 жовтня, але не закінчується наступного дня: веселощі в Гельсінкі тривають ще кілька днів.

Punkies у Лондоні (Велика Британія)

Лондонці, як і інші жителі Великої Британії, не виготовляють ліхтар Джека з гарбуза, адже вони, як багато століть тому, віддають перевагу створенню святкових прикрас із ріпи. Такі пики називаються «punkies». З ними діти ходять від хати до хати і просять солодощі.

Раніше по всій країні в цю ніч палили багаття, кидаючи в них каштани, камінці та овочі, щоб відлякувати злих духів. А ще ворожили: кидали камінчик у багаття і перевіряли, чи видно його наступного ранку. Якщо ні, отже, той, хто його кинув, не проживе довше року.

У британській столиці напередодні Дня всіх святих проводяться екскурсії по цвинтарях і інших місцях міста, про які ходять страшні легенди. Можна прогулятися неподалік від вулиць, на яких колись здійснював свої злочини Джек-Різник.

Відвідати місцеві замки й підземелля. Сходити в «Лондонську темницю» (The London Dungeon) неподалік від Тулі-стріт – музей жахів середньовіччя, де проходять інтерактивні вистави, засновані на реальних подіях, що мали місце у Великій Британії за останню тисячу років.

31 жовтня місто наповнюють десятки тисяч учасників карнавалу, вбраних у костюми відьом, привидів та вампірів. Нічні клуби проводять вечірки на честь свята.

Феєрверки у Ворику (Велика Британія)

Це англійське місто приваблює шанувальників Хеловіна старовинною середньовічною фортецею, яка була побудована понад тисячу років тому. З 1 по 4 листопада вона відкрита для гостей, з 10 до 21 години.

Продовженням Хеловіна стає свято Порохової змови: 5 листопад британці спалюють у багатті велике опудало бунтівника і відзначають перемогу добра над злом яскравими феєрверками.

Привиди в Единбурзі (Шотландія)

Единбург, старовинне шотландський місто, популярне тим, що місцеві жителі вірять у привидів і неприкаяні душі, які блукають вулицями з настанням ночі.

У ніч на перше листопада тут проводяться екскурсії для сміливців. Можна відправитися в найулюбленіші місця привидів, а також побувати в славнозвісному Единбурзькому замку. Единбургці розповідають, що в ньому живе безліч привидів. Найвідоміші з них – привид дівчини Пайпер і барабанщик без голови. Кажуть, він вперше з'явився п'ять століть тому і попереджає своїм барабанним дробом мешканців замку щоразу перед тим, як фортеці загрожує небезпека.

Одного разу його чули напередодні наступу на замок Кромвеля.

А в готелі Dalhousie Castle, згідно з легендою, досі живе привид дами, яка блукає нічними коридорами в надії, що хтось із гостей зможе вислухати її історію нещасливого кохання.

У Шотландії Хеловін святкують з шістнадцятого століття. Тоді в цей день було прийнято ворожити на майбутнє. А в 18 столітті існувала традиція шукати майбутнього чоловіка або дружину. Наприкінці дев'ятнадцятого століття шотландці полюбляли вбиратися в костюми духів лісу і ходити по домівках, щоб отримати гроші або їжу.

Пальці чаклунки в Парижі (Франція)

Парижани люблять Хеловін, святкують його з розмахом і властивою французам винахідливістю. У цю ніч у передмісті французької столиці, в Діснейленді, можна побачити безліч гоблінів, привидів і вампірів, які йдуть вулицями, тримаючи в руках порожні гарбузи з палаючими всередині вогниками. Тут влаштовують польоти привидів і справжній феєрверк із цукерок.

За статистикою, щорічно в карнавальній ході на честь Хеловіна вулицями передмість Парижа (Ліможа і Діснейленду) беруть участь три десятки тисяч осіб, одягнених у костюми гоблінів, вампірів і привидів. Видовище виглядає веселим та водночас страхітливим. Неймовірні костюми освітлюються ліхтарями, вирізаними зі справжніх гарбузів.

Найсміливіші відправляються в паризькі катакомби, які парижани називають Імперією мертвих. Вони запевняють, що в цьому підземеллі регулярно відбуваються якісь незрозумілі речі. Довгі коридори, в яких ледь горить світло, тунелі з кісток і черепів створюють по-справжньому жахливу обстановку.

У Парижі та інших містах Франції в ресторанах, барах і кафе можна скуштувати незвичайні страви, «приготовлені» спеціально для відьом. Застілля триває до самого ранку. Кожний заклад прагне влаштувати дискотеку або вечірку.

Цукерні та булочні цього дня й ночі продають «пироги всіх святих», на яких присутні зображення деяких святих. Можна поласувати павутиною з шоколаду, печивом з імбиром в формі скелета або привиду, шоколадкою у вигляді труни або черепа, маленькими марципановими тістечками під назвою «Пальці чаклунки». Все це можна скуштувати, якщо купити автобусні квитки онлайн на inBus.ua.

Фестиваль Відьом в Шаліндре (Франція)

Такої кількості «відьом» на Хеловін, мабуть, більше ніде не зустрінеш! У невеликому французькому місті Шаліндре щороку на Хеловінн проходить «Фестиваль Відьом» (Fête des sorcières à Chalindrey).

На вулицях показують цілі вистави, демонструють своє мистецтво музиканти і танцюристи з вогнем. У форті Cognelot влаштовують захоплюючі екскурсії темними лабіринтами.

Передісторія яскравого веселого свята в цьому містечку не настільки оптимістична. П'ять століть тому тут розгорнулося справжнє полювання на «відьом», в якому загинули тисячі жінок.

 

В гості до Дракули в Брашов (Румунія)

Румунське місто Брашов напередодні Дня всіх святих наповнюють туристи, охочі побувати в легендарному замку Дракули, розташованому за тридцять кілометрів від міста. Похмурий замок, що підноситься посеред густого лісу, немов заповнений тисячами привидів, найголовніший з яких – легендарний граф Дракула. Прообразом цього літературного персонажа є реальна людина – Влад Цепеш, який колись був власником замку і жорстоко розправлявся з ворогами.

Вечірки в Барселоні (Іспанія)

У Барселоні Хеловін прийнято святкувати з одного боку, яскраво, а з іншого – спокійно, по-родинному. На пляжах влаштовують вечірки під відкритим небом, в клубах проводять тематичні свята. Організовують фестивалі музики і сімейні шоу. А 1 листопада в столиці Каталонії проходить Фестиваль каштанів.

Ще тут святкують День мертвих, який прийнято відзначати в Мексиці. На вулицях міста багато людей і вуличних ярмарків.

Іспанці 31 жовтня відправляються на цвинтар, щоб згадати своїх спочилих рідних та близьких. Увечері вдома влаштовується вечеря, причому на стіл виставляються прилади й для тих, хто вже пішов з життя.

Є в цій країні особливі традиції. Деякі міста проводять парад відьом. Це своєрідний спосіб згадати 23 дівчат, які кілька століть тому були оголошені церквою відьмами і загинули в полум'ї багать.

Антіхеловін в Турині (Італія)

У західному Турині в Італії 1 листопада виглядає зовсім інакше. Тут вулицями розгулюють не злісні монстри, а янголи з білосніжними крилами. Вони роздають всім білий шоколад – ніжний і смачний.

Таким чином місцеві священнослужителі вирішують по-своєму відповісти на традицію Хеловіна, протиставивши силі темряви силу добра. У церкві Святої Пелагеї в цей день проходить особливе богослужіння.

Побувати на незвичайному святі в Турині можуть усі бажаючі, купивши квиток на автобус на автостанції inBus.

Веземо до Перемоги! | InBus
Веземо до Перемоги!
Від сьогодні, кожна ваша подорож з inBus.ua стає ще важливішою. Адже з кожного квитка, купленого на сайті або в додатку, частина коштів перераховується на підтримку наших захисників через фонд "Кіт Муран". Так, кожна ваша подорож стає кроком до Перемоги,
Онлайн-продаж квитків станом на березень 2022 року | InBus
Онлайн-продаж квитків станом на березень 2022 року
З яких областей на даний момент працює продаж автобусних квитків на сайті inBus.ua
InBus
Добро пожаловать на InBus.ua
Служба підтримки
Час роботи служби підтримки: щоденно з 9:00 до 20:00
Зворотній звязок