Топ-14 порад для тих, хто вперше йде у похід

7383
30.05.18
Топ-14 порад для тих, хто вперше йде у похід

Якщо ви ще жодного разу не збирали рюкзак, аби рано-вранці сісти у автобус та вирушити відпочивати до дикої місцевості, то вважайте, що ви і гадки не маєте про те, що таке свобода.

Відсутність шуму мегаполісу; натовпу людей; думок про турботи, проблеми, обов'язки та інші надокучливі речі – все це дозволяє раптом усвідомити присутність власного "Я". І у нього, напевно накопичилося безліч припалих пилом бажань, які, свого часу, дуже хотілося б здійснити.

Так чому б не відкласти всі справи та не побалувати себе чимось приємним і не менш важливим, ніж ваша робота? Життя – не означає вічний борг перед усім світом, воно у рівній мірі створено для задоволень і втіх.

Тому, відкиньте усі сумніви геть та приготуйтеся вирушити у туристичний похід!

1. Як обрати вид подорожі?

Якщо ви новачок у похідних питаннях, то обираючи між пішим, водним та гірським маршрутом, вам варто віддати перевагу першому варіанту.

Чому? Бо це найбільш безпечний варіант подорожі, під час якої, вам доведеться покладатися тільки на свої фізичні можливості. Досвід у рафтингу або скелелазінні, ви ще встигнете отримати та для початку оберіть більш легкий маршрут, з мінімальними вимогами. Таким чином, ви зможете отримати більше приємних емоцій від походу, у першу чергу, відпочиваючи, а не перевіряючи себе на міцність.

2. На скільки днів планувати похід?

Безумовно, вперше, не варто обирати довгий та "тернистий" шлях. Та й у наступні два-три походи, краще буде обмежитися простими маршрутами, допоки ви не почнете розуміти, що добре з ними справляєтеся, як морально, так і фізично, і вам вже час підвищити свій рівень.

Зупиніть свій вибір на 2-денній прогулянці, а потім вже поступово піднімайте планку до 5-ти денної та вище.

3. Кого запросити з собою у подорож?

Напевно, йти у свій перший похід самому буде досить нудно. Цілком ймовірно, що, навіть не дійшовши до середини шляху, вам вже захочеться повернути назад. Крім того, подорожувати наодинці, особливо якщо у вас небагато досвіду у таких справах, досить небезпечно, адже у разі виникнення проблеми, чекати допомоги буде нізвідки.

Тому, у таких випадках, люди вважають за краще брати з собою компаньйонів: друзів, членів родини або ж бажають приєднатися до групи інших мандрівників.

Говорячи про кількість людей, яку можна вважати найбільш підходящою для походу, то було б добре йти групою від 5 до 8 осіб, а то і менше. Адже ви їдете на природу, у першу чергу, відпочивати від суспільства, а не продовжувати возитися з ним вже у інших умовах.

Варто відзначити, що чимало запеклих любителів походів та досвідчених екстремалів, все частіше беруть із собою в дорогу різних домашніх тварин: хтось розгулює гірською місцевістю з котом, хтось відпочиває біля океану з їжаком, інші беруть із собою ручних птахів і не тільки. Згодом, ви також зможете долучитися до їх числа з кимось не менш екзотичним.

4. За яких умов НЕ МОЖНА йти у похід?

Буває так, що душа просить, а тіло не може. Тому, перш ніж махнути на всі побоювання, все ж таки запишіться на консультацію до сімейного терапевта. А якщо ви збираєтеся брати у похід рідних і близьких, то краще відразу йдіть до нього усією сім'єю.

Подібний вид відпочинку буде ЗАБОРОНЕНО у наступних випадках:

  • проблеми серцево-судинної та дихальної систем;
  • порушення роботи опорно-рухового апарату;
  • погано вилікувані простудні захворювання або можливе загострення хронічної хвороби;
  • сильна алергія на різні види рослинності, а також укуси комах, що мешкають в обраній місцевості;
  • вагітність.

5. Коли і як краще почати збирати речі?

Краще обирайте золоту середину – не варто пакувати рюкзак за два тижні до поїздки, і тим більше, робити це в останню мить. Туристичні збори за 3-4 дні до походу стануть ідеальним варіантом.

Також, не страждайте гіперболізмом – не потрібно брати з собою більше речей, ніж ви зможете нести на собі. Відчуття комфорту у домашніх умовах та в умовах дикої природи – абсолютно різні речі. І для створення необхідного вам затишку, знадобиться перелік спеціальних речей, таких як: намет, спальний мішок та каремат (килимок).

Усі ці речі повинні бути виготовленими з щільних, повітронепроникних і водовідштовхувальних матеріалів високої якості. Тільки у такому випадку, ви можете розраховувати на бажаний рівень комфорту під час їхнього використання.


Інші речі, такі як: посуд для приготування їжі на вогнищі, тенти, різноманітні види спорядження (ліхтарі, ножі та інше) ви завжди зможете "орендувати" у знайомих. Згодом, відповідно до своїх вимог, ви зможете докупити все необхідне. Звичайно, якщо вони не вирішили так само.

6. Що робити з транспортом?

Найпростіше буде віддати перевагу поїздкам на міжміських автобусах – вартість квитків завжди доступна, умови комфортабельні, та й час перебування у дорозі є мінімальним. Також, безумовно, варто заздалегідь купити квитки на автобус в обидві сторони, уважно продивившись усі існуючі рейси, аби раптом не виникло непередбачених труднощів, що здатні зіпсувати враження від подорожі.

7. Який обрати рюкзак?

Найбільш оптимальним стане туристичний рюкзак, що має наступні особливості:

  • місткість (наявність широкого основного відділення та безлічі додаткових, з міцною фурнітурою, а також гаків та застібок для закріплення каремату, казанка та інших речей);
  • практичність (захист від вологи, пилу та горіння, добра прошивка, міцні якісні матеріали);
  • непомітний дизайн (найкраще у military стилі або кольорі хакі, але чорний, сірий та темно-синій також підійдуть).

8. Як правильно зібрати аптечку?

Величезними літерами запишіть собі, що бинти (звичайний та еластичний), пластирі, мазі від опіків, ударів та порізів, сонцезахисний крем, дезінфікуючі засоби – різні антисептики (перекис водню, стрептоцид), сильні знеболюючі та протиалергенні препарати, антибіотики, а також таблетки від харчових отруєнь, обов'язково повинні знайти своє місце у вашому наплічнику.

Крім того, вирушаючи на природу, пам'ятайте про те, що комарі, мошки, кліщі та інші місцеві мешканці, дуже зрадіють вашій появі, отже, варто покласти креми та спреї від укусів, а також спеціальні відлякувачі (палаючі спіралі).


Використовуйте для їхнього зберігання середніх розмірів косметичку (для економії місця) або ж міцну пластикову коробку.

9. У чому краще зберігати засоби гігієни?

Для підтримки задовільного рівня чистоти, вам знадобляться наступні речі:

  • шматок мила, загорнутий у поліетиленовий мішечок;
  • кілька одноразових пакетиків звичайного шампуню, при бажанні + пару пакетиків сухого шампуню, на той випадок, якщо не буде часу помити голову;
  • відкрита зубна паста (все одно, не встигнете використати увесь тюбик);
  • гігієнічна помада, складне дзеркальце та простий, компактний гребінець);
  • мінімальна кількість манікюрного приладдя.

Все це також можете скласти до невеликої косметички.

10. Як вирішити питання з провізією?

Що стосується їжі, то вам також необхідно буде заздалегідь скласти перелік продуктів, розрахованих на тривале зберігання. Найбільш пріоритетними будуть наступні:

  • хліб (нарізний);
  • цукор та спеції: сіль, перець, спеціальні приправи;
  • чай, кава або фрукти для компоту;
  • макарони та крупи: гречка, рис, пшоно;
  • всілякі види консервів: м'ясні, рибні, овочеві, фруктові;
  • супи та каші швидкого приготування;
  • згущене молоко;
  • міцні напої;
  • питна вода.

Практика показує, що на групу з 3-5 чоловік, які вирушають у похід більш ніж на три дні, буде достатньо:

  • 3-4 пачок крупи;
  • 20+ банок консервів;
  • до 10 пачок швидко заварювальних каш та супів;
  • 1-2 пачки чаю (у пакетиках) або велика банка кави;
  • 5+ буханців хліба;
  • 15+ літрів питної води.

Щодо посуду, то для однієї людини знадобиться: пара вилок, столових та чайних ложок, ніж, термокружка, пара металевих мисок, упаковка одноразових стаканів. Ще захопіть із собою пару пачок серветок – столових та вологих, а також вирішите, хто буде завідувати казанком для приготування їжі.

Спеції найкраще зберігати у маленьких коробках із кришками, наприклад, з-під "Тік-Така", а алкоголь перелити у пластикові пляшки. Питну воду обов'язково розподіліть між усіма членами групи, а заразом і відмітьте на своєму маршруті можливі місця її поповнення.

11. Який брати одяг та взуття?

В першу чергу, все має бути зручним та звичним. Не біда, якщо ваше взуття матиме не дуже естетичний вигляд, головне, щоб воно була практичним, добре вентильованим та мало міцну підошву.

Найкраще для цих цілей підійдуть трекінгові кросівки або черевики. Крім цього, не забудьте захопити з собою шльопанці для зручного переміщення по табору.

Що стосується одягу, то вам стане у нагоді комплект термобілизни та пара комплектів звичайної білизни, тепла кофта або светр, водонепроникні штани та демісезонна куртка. Не зайвим буде захопити головні убори – капелюх, кепку або бандану, а також сонячні окуляри.

Крім цього, візьміть із собою легкі шорти, кілька футболок та купальник для відпочинку біля водоймищ.

12. Які гаджети взяти в дорогу?

Якщо у вас є smart-годинник з чутливими датчиками, то обов'язково візьміть їх із собою. У цьому випадку, у вас буде цілий набір корисних функцій – і ліхтарик, і навігація, і можливість контролювати рівень фізичних навантажень під час походу.

Якщо ваша душа тягнеться до прекрасного, то варто захопити із собою невеликий фотоапарат або обійтися телефоном з гарною камерою. Для підзарядки гаджетів, не зайвим буде заздалегідь обзавестися портативним акумулятором, наприклад, придбати "Power Bank".

13. Як правильно розбити табір?

Починайте встановлювати табір до заходу сонця, бажано не на відкритій місцевості. Ідеальним варіантом стане узлісся або берег річки. Перед тим, як поставити намети, визначте напрямок вітру, а також вирішите, де буде розташовуватися ваше багаття. Пам'ятайте про те, що для вашої ж безпеки буде краще, якщо намети будуть розташовані на відстані 30-40 метрів від багаття.

Виходячи з міркувань щодо вмінь та практичного досвіду ваших супутників, розподіліть робочі обов'язки: хтось буде збирати дрова та розводити вогонь, інший займатися приготуванням їжі, а решта – ставити табір.

14. Як поводитися на природі?

Завжди тримайтеся разом, а також не відхиляйтеся від обраного маршруту у пошуках пригод або більш короткого шляху. Не залишайте після себе сміття – краще спаліть більшу частину, а залишки донесіть до найближчого населеного пункту.

У разі різкого погіршення самопочуття, не робіть з себе героя. Краще відмовтеся від продовження походу та розгляньте варіанти з наданням медичної допомоги.

Обізнаний – значить озброєний. Тепер, ви можете спокійно та послідовно готуватися до подорожі.
Якщо хочете недорого та з повним набором зручностей подорожувати Україною, то рекомендуємо вам заздалегідь купити автобусні квитки онлайн на сайті inBus.ua.
Бажаємо вам гарного відпочинку!

Веземо до Перемоги! | InBus
Веземо до Перемоги!
Від сьогодні, кожна ваша подорож з inBus.ua стає ще важливішою. Адже з кожного квитка, купленого на сайті або в додатку, частина коштів перераховується на підтримку наших захисників через фонд "Кіт Муран". Так, кожна ваша подорож стає кроком до Перемоги,
Онлайн-продаж квитків станом на березень 2022 року | InBus
Онлайн-продаж квитків станом на березень 2022 року
З яких областей на даний момент працює продаж автобусних квитків на сайті inBus.ua
InBus
Добро пожаловать на InBus.ua
Служба підтримки
Час роботи служби підтримки: щоденно з 9:00 до 20:00
Зворотній звязок