Топ-7 найзагадковіших підземних міст України та світу

6412
14.05.18
Топ-7 найзагадковіших підземних міст України та світу

За своєю природою – людина вкрай допитлива істота. Ми не можемо спокійно спати, знаючи, що десь, можливо, зовсім поруч знаходяться розгадки безлічі таємниць нашого світу. Цілком ймовірно, що вони можуть бути заховані прямо у нас під ногами – усього в декількох десятках метрів під землею, а ми спокійнісінько ходимо над ними та навіть не замислюємося, що шукати слід саме там.

Історія рухається по спіралі: старе перетворюється на руїни, нове будується зверху старого. Так чому б не зазирнути у те, що на сьогоднішній день, встигло стати підземеллям? Можливо, саме вам привиди минулого погодяться розповісти правдиву історію свого життя.

1. Великий льох під Єзуїтським костелом Петра і Павла (Львів)

Мрієте поринути у світ середньовіччя, прогулятися темними підземними тунелями та своїми очима побачити одного із найбільш таємничих привидів Львова? У такому випадку, вам дійсно варто зазирнути до Єзуїтського костелу Петра і Павла – одного з найдавніших у місті, що ховає під собою цілу мережу глибоких підземель. Археологи досі займаються їх дослідженням та знаходять безліч стародавніх реліквій. Мабуть, найвідомішою з них є кам'яний саркофаг, вагою 600 кг, в якому в XVIII столітті був похований єпископ Вижицький.

Прогулюючись тунелями, будьте дуже обережні, адже трохи не встигнувши за групою, ви можете легко опинитися у руках, так званого, Чорного Монаху. Подейкують, що він не відрізнявся особливою праведністю, і свого часу був заточений у церковній келії для замолювання гріхів. Одного разу, інші браття виявили, що він безслідно зник, а у келії знайшли клаптик паперу, підписаний кров'ю. На ньому був складений договір про продаж душі дияволу. З тих пір, кажуть, що його привид бродить по підземеллю у пошуках того, хто здатний розірвати цей "нечистий" договір. А раптом, йому потрібні саме ви?


Потрапити до цього підземелля, ви зможете без особливих складнощів – вхід безкоштовний, але, як і прийнято у багатьох церквах та соборах – присутній ящик для пожертвувань. Час відвідувань – з 8 ранку до 10 вечора.

2. Лабіринти Кафедрального костелу (Луцьк)

Цей костел був побудований ще в далекому 1639 році, і на сьогодні, здобув славу найбільш містичного місця у Луцьку. А все це завдяки безлічі підземних підвалів, які свого часу використовувалися для різних цілей: лазарету, складу для припасів, а також в'язниці для утримання злодіїв та здійснення тортур. Навіть до цього дня, знаходиться чимала кількість очевидців, які розповідають моторошні історії про зустрічі з духами мучеників.

Крім того, у цей же час, у підземеллі собору ховали заможних городян, меценатів, князів та єпископів. Через багато років, їх усипальниці були зруйновані та розкрадені, а залишки тіл звалені до однієї купи.

Подібне видовище чекає на вас у Дубліні, у церкві святого Міхана, де всередині напіврозвалених гробів, один на одному спочивають мумії знатних аристократів: генералів, лордів, леді, державних діячів і не тільки. Із трун визирають кінцівки, поблискують черепи – все це видовище одразу ж пробуджує в нас небувалу любов до життя та бажання якнайскоріше вибратися з цього місця. Відчуття при знаходженні в Петропавлівському костелі – ідентичні. І тим, хто прийшов сюди за дозою адреналіну – її точно вистачить, особливо, якщо наодинці прогулятися погано освітленими коридорами.

Вартість екскурсії підземеллям – не більше 20 грн. Вхід відкритий з ранку і до пізнього вечора.

Щоб доїхати до Луцька без пересадок та з максимальним комфортом, краще за все буде обрати автобусний рейс Київ АВ - Нововолинськ (1476).

3. Катакомби села Нерубайське (Одеса)

Якщо ви хочете стати першовідкривачем загадок давнини, то вам пряма дорога до незвіданих підземних тунелів під селом Нерубайське, що поблизу Одеси. Протяжність катакомб становить приблизно 2,5-3,5 тисяч кілометрів. Більша частина цього занедбаного військового та стратегічного об'єкту і до нині не вивчена. Отже, у вас є чудовий шанс виправити це упущення.

Свого часу, катакомби використовувалися у якості укриття різними злочинними групами, особливо контрабандистами, які зберігали в них свій товар. Також тут жили партизани, які розбили в їх глибині величезний табір, де розташували імпровізовані кухні, спальні, тренувальні зали для стрільби та навіть школи для дітей.


Чимало істориків говорить про те, що ця мережа лабіринтів є набагато старшою за саму Одесу, і цілком можливо, зберігає у собі чимало важливих секретів.

У цих місцях досить часто зникають люди: ніби недосвідчені "сталкери", вони йдуть досліджувати свою "зону" та не можуть знайти зворотній шлях. Кажуть, що одного з місцевих жителів не змогли знайти не тільки пошукові загони, але й навіть екстрасенси.

Проте, відвідати це місце все ж таки варто, але бажано, належним чином підготуватися до подорожі – підшукати супутників, а також захопити з собою надійного гіда або ж професійного спелеолога. Безумовно, вхід сюди безкоштовний, але пам'ятайте про те, що пошук виходу може дорого вам обійтися.

4. Підземне місто (Пекін, Китай)

Більш ніж 30 кілометрів підземних лабіринтів чекають на своїх дослідників у Пекіні. Їх створення сягає ще часів правління Мао Цзедуна. Майже десять років пішло на будівництво підземного міста Північної столиці, і його творці постаралися на славу – все добре збереглося до нашого часу, а багато які з відгалужень тунелів, на сьогоднішній день, використовуються у якості хостелів, гуртожитків, кафе і навіть театрів. Тут проживає чимала кількість мігрантів з усієї країни, які приїхали до Пекіну у пошуках роботи.

Говорячи про сам план будівництва, варто відзначити, що все було продуманим до дрібниць – наявність підземних умов для життя була анітрохи не гіршою, ніж створені нами на поверхні. У місті розташувалася безліч ресторанів, кафе, торгівельних закладів, шкіл, перукарень та навіть спеціальний каток.

Головною метою створення цього об'єкта був захист населення Пекіну від можливої атаки з боку СРСР.

5. Катакомби ордену капуцинів (Палермо, Італія)

Що може бути страшнішим за прогулянку місцевим цвинтарем при місячному сяйві? Безумовно, дослідження древнього підземного кладовища, де кожен шерех, що порушує тишу, буде здаватися вам натяком на присутність потойбічних сил. У катакомбах капуцинів, розташованих у крипті церкви Санта-Марія делла Паче у Палермо, на вас чекає чимало таємничих коридорів та кубікул – кімнат поховань, де знаходяться прекрасно збережені кістки ченців ордену капуцинів, представників аристократії, духовенства, буржуазії, тощо. Також тут присутній, так званий коридор професіоналів, де знаходяться тіла відомих культурних діячів: скульпторів, письменників, художників.

Безумовно, зовнішній вигляд мумій вражає, але найдивніше, що ви відразу ж помітите, ледве увійдете до першої зали – це їхні пози. Тут вистачає звичайних "лежачих" мумій, але також присутні стоячі, сидячі і навіть висячі. Вдивляючись у порожні очниці їхніх черепів, вам буде здаватися, що варто тільки відвернутися, як всі ці кістки одразу заворушаться та будуть раді тепло привітатися з вами. 

Окрім стародавніх господарів кладовища, вам також обов'язково варто приділити увагу майстерно виробленим надгробним пам'ятникам та каплицям, що були створені відомими скульпторами та архітекторами, такими як: Луїджі Філіппо Лабіс, Антоніо Уго, Доменіко Деліс та інші. Вони справді варті захоплення.

На жаль, фотографувати тут дозволено далеко не кожному, але може так статися, що ви опинитеся серед щасливчиків.

6. Місто мертвих Ком-Ель-Шукафа (Олександрія, Єгипет)

Своєрідний некрополь розташувався у Олександрії, побувати в якому вистачить сміливості далеко не кожному туристу. Як тільки ви увійдете до катакомб Ком-Ель-Шукафа, першим, що ви відчуєте, буде гнітючий натиск тиші. Звук кожного вашого кроку буде заглушуватись та немов поглинатися цим місцем. Чим довше ви будете блукати підземеллями, тим міцніше буде ставати ваша впевненість у тому, що ви можете не вибратися звідси. Тому, чим більше з вами буде людей, готових пройти цю екскурсію, тим краще.

Вам безперечно варто знайти в собі сили та відвідати гробницю "Кургану уламків", де вам зустрінуться вражаючі поєднання відразу трьох великих світових культур: єгипетської, римської та грецької. Скульптури та розпис усипальниць, що представляють собою результат гармонійного змішування стилів, безумовно виявляться гідними опинитися на ваших фотографіях.

Гробниця має три основні рівні: верхню похоронну кімнату, головну залу гробниці, а також нижню, нині затоплену залу похоронних камер. Також присутня кімната-ротонда, з якої видно узвіз на нижні поверхи усипальниці та банкетну залу “Трикліній”, де за давніми традиціями, родичі щорічно проводили святкування на честь видатних покійних.

У підземних коридорах, вас також обов'язково зустрінуть ваші давні друзі – мумії, які щоправда, мають не дуже приємний зовнішній вигляд. Багато з них настільки щільно замотані, що побачити можна лише одні ступні. Допоки ніхто не бачить, можете дозволити собі доторкнутися до останків стародавньої еліти.

7. Катакомби Парижу (Франція)

Якщо ви бажаєте, аби тільки одного погляду вистачило на те, щоб душа пішла у п'яти, то катакомби Парижу ласкаво розкриють перед вами свої двері. З чималим подивом, ви відкриєте для себе, що навіть після смерті людина може на щось згодитися. Наприклад, перетворитися на будівельний та декоративний матеріал. Глибоко під землею Парижу на вас чекають страшні коридори, стіни яких, викладені з мільйонів скелетів його давніх жителів.

Самі катакомби утворилися доволі звичайним чином – для зведення міста була потрібна величезна кількість каменю, у результаті чого, каменоломні розрослися до небувалих розмірів. Згодом вони вже пролягали майже під усією столицею. Було засвідчено чимало фактів того, як багато житлових будинків несподівано провалювалися під землю. 

Що ж стосується того, як прориті тунелі перетворилися на підземне кладовище, то у період з 1785 по 1810 рік через величезну кількість поховань, місцева влада дійшла висновку, перемістити тіла покійних з кладовища Невинних до утворених пустот. До прийняття цього рішення, їх також підштовхнула загроза поширення інфекції, оскільки, у деяких місцях рівень землі піднявся більш ніж на 3 метри.

У процесі переміщення скелетів, робітники не полінувалися провести сортування. З цієї причини, одні стіни в катакомбах викладені лише з гомілкових кісток, інші тільки з черепів і так далі.

Саме в цих підземеллях знайшло свій притулок багато знаменитих письменників, таких як Шарль Перо та Франсуа Рабле, вчених – Блез Паскаль, Антуан Лоран Лавуазьє, інженерів – Шарль-Аксель Гийомо, Ерикара де Тетері та інших. 

Що стосується дослідження катакомб, то у вас є два варіанти: піти по шляху законослухняного громадянина та вивчити місця, зазначені в екскурсійній програмі або ж звернутися до катафілів, які можуть провести вас по нетуристичних зонах підземелля. Майте на увазі, що це досить небезпечно, до того ж вас може зловити спеціальний патруль, або ж ви можете по-справжньому заблукати. Більше 300 кілометрів темних тунелів, які загрожують у будь-яку хвилину обвалитися – це не жарти.

Хочеться драйву та гострих відчуттів? У такому випадку, вже сьогодні збирайте рюкзаки, купуйте автобусні квитки онлайн на сайті inBus.ua та вирушайте у дорогу!
Бажаємо вам чудового відпочинку!

Веземо до Перемоги! | InBus
Веземо до Перемоги!
Від сьогодні, кожна ваша подорож з inBus.ua стає ще важливішою. Адже з кожного квитка, купленого на сайті або в додатку, частина коштів перераховується на підтримку наших захисників через фонд "Кіт Муран". Так, кожна ваша подорож стає кроком до Перемоги,
Онлайн-продаж квитків станом на березень 2022 року | InBus
Онлайн-продаж квитків станом на березень 2022 року
З яких областей на даний момент працює продаж автобусних квитків на сайті inBus.ua
InBus
Добро пожаловать на InBus.ua
Служба підтримки
Час роботи служби підтримки: щоденно з 9:00 до 20:00
Зворотній звязок