Хочеться, але страшно? Міфи і легенди про Чорнобиль і Прип'ять

18128
19.07.18
Хочеться, але страшно? Міфи і легенди про Чорнобиль і Прип'ять

Порожне місто змушує замислитись про правильність життєвого шляху, переосмислити себе і людство в цілому. Але, не дивлячись на доступність ЧАЕС, як туристичної зони, міфів і помилок, пов'язаних з цим таємничим, покинутим місцем досить багато.

Міф перший: В «Чорнобилі» ніхто не живе.

Ми говоримо зовсім не про страшних мутантів і небачених звірів - ми говоримо про людей. Існує думка, що це покинута зона з військовими на її кордонах, але, насправді, в зоні ЧАЕС проживає і постійно працює близько 2 тисяч осіб. Додайте до цього числа тих, хто повернувся в колись залишене житло (в зоні 10+ км від вибуху) і вийде цілком собі гідний населений пункт. У самому місті кілька робочих магазинів і діючих барів.

Міф другий: Зона ЧАЕС добре охороняється і важкодоступна

Звичайно, зона є режимним об'єктом, але насправді процедура відвідування вельми проста - для того, що б тебе пропустили на основний прохідний, доведеться пройти незначну реєстрацію за паспортом і (при наявності) зареєструвати автомобіль. Серйозність намірів охоронної служби можна оцінити з першого знайомства - суворий чоловік, що сидить на табуреті посеред траси, випише вам пропуск. Правда, найцікавішими місцями доведеться все-таки гуляти з гідом, так як інакше вас можуть зловити і «депортувати». Пов'язано це з простою звичкою «йдучи прихопити що-небудь з собою», а, в даному випадку, це означає «випадково» зіпсувати здоров'я собі і іншим людям. Крім того, частина будівель знаходиться в аварійному стані, а місцеві гіди знають, куди можна увійти, а куди не варто.

Міф третій: Мутанти, монстри, кавуни розміром з горошину і гігантська малина

Відразу після катастрофи, люди почали поширювати чутки про мутованих тварин, гігантські ягоди і сяючі рослини. Частково це приписували радіації, частково - вірі в привидів і примар. В результаті таких чуток виникла легенда про вплив радіації на генетику, і про те, що вона сприяє появі мутантів.
Якщо коротко: радіація не вносить генетичні зміни (не було зареєстровано жодного випадку). Але сам факт можливих мутацій відмінно розбурхує уяву туристів і є ґрунтом для різних історій. У зоні дійсно багато тварин і є досить популярні в народі «гігантські» соми та інша велика живність. Але це швидше пов'язано з відсутністю людської діяльності і забороною на полювання, ніж з наявністю чогось ще.

Міф четвертий: На самій станції нікого немає

Це зовсім не так. Хоч всі реактори і були зупинені ще 18 років тому (а до цього перебували в 5% робочому стані), діяльність на станціях ніколи не припинялися. Ми точно не знаємо - для чого там працює близько 2 тисяч осіб, але спеціально для них тут ходить кілька рейсових автобусів. Також на території є їдальня для персоналу, а за 200грн у ній нагодують і туристів.

Міф п'ятий: Поруч з Чорнобилем побудовано надсекретний об'єкт психотропної зброї

Така легенда була викликана гігантськими антенами радара «Дуга 1», які були добудовані незадовго до вибуху. Розмір антен досягав 150 метрів, і заховати таку споруду від місцевих жителів було досить складно. Втім, сам об'єкт нічого спільного з незаконними дослідженнями або забороненими випробуваннями не мав, його завданням було відстежувати старт ракет, запущених у США в самий розпал холодної війни. Так що секретність об'єкта - це так, а ось зброя - ні. Проте, навіть сама наявність покинутій військовій бази, викликає бажання відвідати її і вигадати гарну історію про те, що там відбувається.

Крім загальних міфів і помилок існує ще кілька цікавих легенд, ось деякі з них:

1. Чорнобильська катастрофа викликала появи НЛО. Всього «зареєстровано» близько восьми тисяч свідчень про небесні літаючі апарати різної форми. Є історія про те, що одна з «тарілок» прилетіла відразу після вибуху і знизила рівень радіації в три рази. На цю тему навіть існує кілька уфологічних досліджень.

2. За кілька днів до аварії, з міста Прип'ять почали тікати домашні тварини: папуги билися об клітини, собаки перегризали ланцюжки, а коти зникали.... Все списують на передчуття біди, яким наділені брати наші менші. До речі, в зв'язку з тим, що після вибуху тварин в зоні не було взагалі, а відправлені на роботи ліквідатори ще нічого толком не знали про радіацію, народжувалося безліч страшних припущень, аж до історій про портал в Пекло.

3. Третя легенда свідчить про те, що ця катастрофа була знаменням долі, бо ходять чутки, що вона передбачена в Біблії і в одному з текстів Нострадамуса.
А ось що дійсно незвично, так це твір братів Стругацьких «Пікнік на узбіччі»: в ньому відбуваються події після катастрофи на 4 реакторі. Звідки письменники могли знати те, що станеться через 6 років в Україні?

Навколо Прип'яті ходить безліч історій, помилок і фантастичних оповідань, що робить місто ще більш привабливим для туристів. Потрапити в місто-привид можна замовивши квитки на автобус на сайті inbus.ua

Веземо до Перемоги! | InBus
Веземо до Перемоги!
Від сьогодні, кожна ваша подорож з inBus.ua стає ще важливішою. Адже з кожного квитка, купленого на сайті або в додатку, частина коштів перераховується на підтримку наших захисників через фонд "Кіт Муран". Так, кожна ваша подорож стає кроком до Перемоги,
Онлайн-продаж квитків станом на березень 2022 року | InBus
Онлайн-продаж квитків станом на березень 2022 року
З яких областей на даний момент працює продаж автобусних квитків на сайті inBus.ua
InBus
Добро пожаловать на InBus.ua
Служба підтримки
Час роботи служби підтримки: щоденно з 9:00 до 20:00
Зворотній звязок