Як стати альпіністом: 5 кроків назустріч мрії

4384
15.09.18
Як стати альпіністом: 5 кроків назустріч мрії

Хто може знати вас, краще вас самих? Якщо ви хочете розкрити свій потенціал на повну потужність і дізнатися, на що ви по-справжньому здатні, то альпінізм - найкраще рішення!

Люди, з таким завзяттям знову і знову деруться по велетенським горах, зовсім не страждають заниженою самооцінкою, в них не грає юнацький максималізм і вони не божевільні, але є одне "але". У кожного своя планка реальних можливостей, а в умовах сучасного життя - здебільшого безпечної і розміреним, досягти її максимальної позначки і побувати фактично в ролі "героя" рідко кому вдається.
У цьому випадку, у високій гірській вершині, багато хто бачить гідного супротивника з парочкою міцних помічників, таких як сніг і мороз, впоравшись з якими, людина нарешті знаходить необхідні йому знання про власне тіло і себе, як особистості.

Безумовно, шлях до вершини довгий і тернистий. Ще на початкових порах він навчить вас головному - терпінню. Запорука успішного сходження - це "festina lente", - неспішне, але завзяте просування, вимагає певного рівня фізичної і моральної підготовки.
Для того щоб ви змогли без побоювання піднятися на свою першу вершину, вам буде потрібно не менше 4-6 місяців регулярних занять спортом:

- Повільний біг на великі дистанції (від 2 км до 30+) 2-3 рази на тиждень. Чергувати з додатковою вагою і без. Пам'ятайте, що головне не швидкість, а витривалість;
- Вправи на турніку і тренажерах в спортзалі 1-2 рази в тиждень;
- Інтервальний біг - (2-3 км) 1-2 рази на тиждень;
- Ходьба з широкими кроками-випадами (від 20) 3-4 рази на тиждень;
- Біг по сходах 9-поверхового будинку (туди і назад до 3-х разів і більше).
Лайфхак
Обов'язково, за 2 тижні до сходження потрібно дати організму відпочити. При цьому тренування потрібно продовжувати, але урізати ступінь навантаження на 50%. Іншими словами, бігайте, підтягуйтеся і віджимайтеся, але в помірному режимі.

Після того, як показники вашої фізичної готовності виявляться в нормі, настане час для перших випробувань. Вам необхідно буде навчитися ідеально відчувати своє тіло: контролювати роботу м'язів, стежити за диханням, достовірно розуміти сигнали організму - причини їх появи і варіанти можливих рішень.
Для цього, варто почати зі спеціально обладнаних скеледромів, де ви навчитеся працювати зі спорядженням, освоїте техніки підйому і виробите навички скелелазіння. Подібні заклади є в Києві, Харкові, Дніпрі, Чернівцях, Львові, Одесі, Ужгороді та Запоріжжі. Неодмінно вибирайте ті, які припускають заняття на свіжому повітрі. Починайте виключно з низького рівня складності - НЕ рвіться в бій, не вміючи битися.

Займатися бажано з інструктором, який покаже, як правильно взаємодіяти зі скельної породою - працювати з кріпленнями, уникати небезпечних ушкоджень.
Після цього, ви вже можете сміливо приступати до завершального етапу підготовки - тренувальної експедиції в гори. Умови сходження будуть максимально наближеними до того, з чим вам незабаром доведеться зіткнутися, а значить:
- Уважно стежте за своїми відчуттями під час підйому;
- Відповідально ставтеся до роботи в команді і дотримуйтесь дисципліну;
- Уважно вивчайте матчастину: основи орієнтування на місцевості, встановлення табору, поведінки під час поганих погодних умов, правила першої допомоги.
Лайфхак
Неодмінно навчитеся льодолазанню, оскільки рано чи пізно кожному альпіністові доводиться долати чималі крижані ділянки в горах.

Перше правило екіпіровки - збереження тепла і комфорт в будь-яких умовах. Для того щоб домогтися подібного ефекту, вам знадобиться одягатися шарами:
- Спортивне синтетичну білизну;
- Термобілизна з тканини Полартек (тонке для літа, товста для зими);
- Тепла кофта з полартека (Classic або Thermal Pro);
- Вітрозахисна куртка і штани (з мембраною);
- Куртка на пуху або синтетичному утеплювачі (+ шапка Полартек).
Кращим взуттям для альпінізму стануть гірські черевики з підошвою Vibram. В основі підошви знаходиться протектор автомобільної шини, зменшений до розмірів людський ступні.
Подібний захист є дуже ефективною при підйомах по кам'янистих і обмерзлих ділянках гори, і служить справжнім порятунком при спуску, запобігаючи ризик вивиху або перелому, якщо поспішаючи назустріч цивілізації, ви раптом подскользнетесь.
Рукавички повинні бути товстими, з міцної шкіри з мембраною. Непогано буде заздалегідь підібрати під них варіант тонший - з флісу, який можна використовувати окремо або в якості утеплювача.
Альпіністські окуляри повинні бути неодмінно з міцними бічними шторками, які захищають від сонця, вітру, снігу і різних забруднень. Бажано, щоб лінзи мали нейтральний відтінок кольору - не жовтого і не синій.
Лайфхак
Пам'ятайте про те, що в залежності від зміни погодних умов, ви також можете комбінувати варіанти одягу. Для ходьби одягайтеся легше, в тиху і прохолодну погоду зніміть вітрозахист. За всю дорогу вам доведеться неодноразово проробляти ці нехитрі маневри, тільки в цьому випадку, доберетеся до фінішу в нормальному стані і без натяку на застуду.

Що стосується спорядження, то в вашому похідному рюкзаку неодмінно виявляться:
- Мотузки: одинарні, подвійні, подвійні (в залежності від типу місцевості брати пару варіантів кожної), а також шнури і протектори;
- Пристрої для підйому і спуску, блок-ролики, навісне обладнання;
- Карабіни, відтяжки, петлі;
- Страхувальні системи;
- Ледоруб (для створення третьої точки опори і самозатримки) і льодовий інструмент (для ударної роботи);
- Кішки і снігоступи (брати лише тому випадку, якщо того вимагає маршрут);
- Палиці для трекінгу (для складних маршрутів).
Не економте на можливості подарувати собі більше комфорту під час сходження. Хорошим має бути не тільки ваше самопочуття, але і настрій. В цьому випадку, must-have речами стануть:
- Похідна намет екстремального типу (4-х сезонна);
- Зимовий спальник і каремат;
- Легка і міцна посуд (термос, каструля і миски з титану, столові прилади, термокружка);
- Газовий пальник;
- Компактний, потужний ліхтар з акумулятором, непромокальні сірники;
- Крем від засмаги (SPF 40+) і гігієнічну помаду (SPF 15+);
- Засоби порятунку: бипер (приймач і передавач), ракетниці.

Не поспішайте задивлятися на Європу, почніть з ближніх пристроїв - українських Карпат. В якості головних жертв можете вибрати собі гори Близниці (1883 м), Петрос (2,020 м), Піп Іван (2020 м) і, звичайно ж, Говерлу (2061 м).
Якщо ви впораєтеся з ними, то тоді вже можна махнути, наприклад, в Швейцарії в кантон Вале на гірський масив Монте-Роза. Там ви зможете кинути виклик Поллукс (4092 м), Брайтхорн (4164 м) і Кастор (4228 м), на подолання яких, буде потрібно 7 + днів.

Подорожуйте разом з нами! Купуйте автобусні квитки онлайн на сайті inBus.ua за найкращими цінами в Україні.
Бажаємо вам захоплюючого навчання, удачі в сходженнях і нових відкриттів!

Веземо до Перемоги! | InBus
Веземо до Перемоги!
Від сьогодні, кожна ваша подорож з inBus.ua стає ще важливішою. Адже з кожного квитка, купленого на сайті або в додатку, частина коштів перераховується на підтримку наших захисників через фонд "Кіт Муран". Так, кожна ваша подорож стає кроком до Перемоги,
Онлайн-продаж квитків станом на березень 2022 року | InBus
Онлайн-продаж квитків станом на березень 2022 року
З яких областей на даний момент працює продаж автобусних квитків на сайті inBus.ua
InBus
Добро пожаловать на InBus.ua
Служба підтримки
Час роботи служби підтримки: щоденно з 9:00 до 20:00
Зворотній звязок