Найзагадковіші місця України


6703
30.05.18
Найзагадковіші місця України


Обожнюєте містичні історії про відьом, вампірів, духів, привидів та інших потойбічних істот? В такому випадку, прийшов час особисто переконатися, чи є персонажі народного фольклору нашої країни – звичайними вигадками, покликаними створити флер таємничості, або ж усі вони існують насправді.

Відкрити усі секрети вам допоможе наступна стаття про найзагадковіші місця України, де з давніх-давен спостерігалися незвичайні та нез’ясовні явища.

1. Прокляття та привиди (Харків та область)

"Бутусів дім", або як його ще називають – "Дах світу", є одною з найвідоміших напівзруйнованих будівель, що знаходяться в історичному центрі Харкова. Колись, в далекому 1910 році, цей будинок був готелем для заможних приїжджих. За радянських часів, він служив гуртожитком для працівників гідро-метеослужби, після чого, чимало років стояв покинутий.

Будівлю неодноразово намагалися реконструювати, але практично на всіх, хто наважувався це зробити, чекала сумна доля – божевілля, хвороби та навіть смерть. Ніхто не знає, що за злий фатум у цього дому, але тепер йому надали статус "недоторканності" – місцева влада забороняє зносити будинок, а з боку фасаду будівлі постійно чергує наряд міліції. Головним обов’язком правоохоронців є покласти край спробам дуже зацікавлених туристів та фотографів прогулятися по руїнах.

Кажуть, якщо прогулятися рано вранці або пізно ввечері до Комсомольського озера, яке знаходиться в Лісопарку Харкова, то можна своїми очима побачити привидів та навіть, знамениті болотні вогні. Місцеве населення, вкрай несхвально відгукується про цю водойму, оскільки вважають, що раніше тут знаходилося старовинне кладовище. Подейкують, що душі покійних, часом роблять спроби зазирнути до світу живих. Якими можуть виявитися їх справжні наміри – добрими чи злими – ніхто не знає. Можливо, якщо вам пощастить зустрітися з місцевими привидами, то лише побіжно, та на далекій відстані. Та хіба це вже не пригода?

Мабуть, сміх дитини, як не дивно, є одним з найбільш моторошних звуків, почувши які, у темний час доби та особливо, будучи на самоті, можна справді посивіти від жаху. У занедбаному дитячому таборі, що залишився у селі Гайдари, Харківської області, вам може пощастити особисто зіткнутися з подібним явищем. Для того, аби доторкнутися до світу минулого, не обов'язково їхати до Чорнобиля та наражати на небезпеку своє здоров'я – це місце виглядає анітрохи не менш таємничо, ніж будь-яка школа у Прип'яті. Мало хто погоджується залишатися тут після заходу сонця, або ж на нічліг. А ви б ризикнули?

2. Духи та вампіри (Одеса)

В Одесі, біля Таїровського цвинтаря, стоїть незвичайний покинутий будинок. За легендою, тут колись жила родина священика, яку вбили настільки жахливим чином, що місцеві мешканці вирішили, нібито у цьому винна нечиста сила. З того часу, будинок вважали проклятим та обходили стороною, а найближчі сусіди поговорювали, наче щоночі з нього доносилися крики та благання про допомогу. Деякі одесити також стверджували, що неодноразово бачили дивні тіні, що розгулювали руїнами.

Дуже заможний та вкрай гарний – безумовно, вампір! Так, свого часу вирішили потенційні наречені одного дуже імпозантного молодого чоловіка. Після його раптової смерті, вони почали говорити, що начебто його було поховали заживо на Першому одеському кладовищі. Зваживши припущення дівчат, влада вирішила побудувати спеціальну каплицю для, нібито, "уявно померлих". У ній розташовувалися тіла передчасно загиблих, з прив'язаними до кінцівок нитками. Якби хто-небудь з них повстав, то нитки обов'язково б порвалися. При нагоді, обов'язково перевірте – чи всі вони ще є цілими.

3. Відьми та привиди (Запоріжжя і область)

Олени бувають різними: Премудрими, Прекрасними та справжніми невдахами, як-то наприклад, дружина знаменитого графа Павла Попова, який проживав у свій час у Василевській садибі. На сьогодні, сама будівля практично не зберіглася, вціліла тільки злощасна Оглядова вежа, куди одного разу, граф та графиня вирушили помилуватися на захід сонця. Живим звідти повернувся лише граф, оскільки його чудова дружина примудрилася наступити на поділ своєї білої сукні та стрімко скотитися униз по гвинтових сходах. З того часу, надвечір, тут можна зустріти привид "пані у білому", а разом з тим, висловити їй свої співчуття.

Тільки-но ми чуємо згадку про Лису гору, як відразу ж у нас виникає асоціація із відьмами. Подейкують, що вони і зараз влаштовують свої шабаші у Вальпургієву ніч та дуже не полюбляють непроханих гостей. Як не дивно, майже у кожній області є своя “лиса гора”.

Про Лису гору у Запоріжжі розповідають чимало легенд, та однією з найпопулярніших, є така наступна. Одного разу, ще до часів козацтва, двоє закоханих вирішили покататися на човні по Дніпру, і течія принесла їх до гори як раз у той самий момент, коли відьми зібралися там для звершення ритуалу. Безумовно, чаклункам захотілося повеселитися, і за допомогою магічної сили вони вирішили запросити молодих людей "на вогник". Одна з відьом закохалася у хлопця, та захотіла залишити його собі. Але оскільки, він був категорично проти цього, то натомість у помсту вона втопила його кохану у водах Дніпра. Що далі сталося з хлопцем – відомо тільки нечистій силі.

Подейкують, що ночами на березі можна зустріти привид дівчини, яка виходить з води та кличе свого коханого. Також кажуть, що іноді бачать і самого хлопця, який спускається з гори, аби зустрітися з нею.

Якщо ви вважаєте, що романтика не заважає містиці, то сміливо тримайте шлях до Лисої гори, у чому вам допоможе автобусний рейс Щецин - Запоріжжя (94353).

4. Місце сили (Житомирська область)

Одним з найбільш таємничих, так званих, "місць сили" в Україні вважається поляна "Громовище", що знаходиться поблизу села Купище у Житомирській області. Це місце, немов магнітом, притягує до себе блискавки, тому під час дощу місцеві мешканці намагаються об'їжджати її десятою дорогою. За останні кілька років, на цій галявині грози вбили понад 8 чоловік.

Чимало очевидців стверджує, що вночі на цій місцевості виникає дивне світіння, а також, із самого центру галявини б'є яскравий промінь світла. Цікавим фактом є те, що у кожного, хто ступить на цю землю, несподівано погіршується самопочуття та емоційний стан. Залишатися тривалий час на галявині, наполегливо не рекомендується.

Говорячи про містичний бік історії, варто відзначити, що у середині 1990-х років археологи виявили тут давнє капище. Подейкують, що у давні часи чимало західних мольфарів проходили на цьому полі "обряд ініціації". Якщо чаклун доживав до світанку, то місце дарувало йому своє благословення та посилювало його здібності. А ви хотіли б перевірити свої?

 

5. Русалки і двері на той світ (Івано-Франківська область)

Ви б ризикнули прогулятися на той світ і назад, через знамениту "хвіртку" в кам'яній стіні на Синиці, біля села Бережниця у Івано-Франковській області? Безумовно, прохід відкривається далеко не кожен день, але якщо зійдуться і рік, і година, і тиха погода, то можливо, вам пощастить побувати за межею світів.

Кажуть, що час від часу цю саму "хвіртку" огортає густий туман, а з тими, хто опиниться у ньому, відбуваються напрочуд дивні речі. Наприклад, чимало людей, пройшовши через прохід, могли опинитися за кілька кілометрів від цього місця, і потім довго шукати дорогу назад. Крім цього, місцеві пошепки розповідають про зустрічі з нетутешніми людьми, які, нібито були одягнені в старий одяг далеких часів та уночі, виходячи з "хвіртки", йшли до сусідньої гори "Довбуша". Можливо, таким чином, вони вартували заховані там скарби.

Які вони, українські русалки? Дівчата неземної краси, які беруть у полон подорожніх своїми солодкими піснями або ж страшні, небезпечні істоти, готові не тільки залоскотати і втопити, а й поласувати невдалим шанувальником? Якщо вам вистачить сміливості, то перевірте самі, відвідавши мальовниче озеро на Чорногірському хребті з прекрасною назвою "Марічейка".

Згідно з місцевими віруваннями, це озеро утворили сльози бідного сільського хлопця на ім’я Іван, що оплакував кохану Марічку, яка загинула від рук ворогів. Його горе було настільки великим, що з часом, тут стала селитися нечиста сила.

Наша країна сповнена загадок та древніх секретів, багато з яких, все ще чекають на свого допитливого дослідника та першовідкривача. Цілком можливо, що одного разу саме ви знайдете незліченні багатства отамана Мазепи або Олекси Довбуша, сфотографуєте страшного мешканця Зміїної печери на Хортиці або ж ясіненських мавок у горах Закарпаття.
Все у ваших руках!

Для максимально зручної та приємної подорожі країною, рекомендуємо вам купити автобусні квитки онлайн на сайті inBus.ua.
Бажаємо вам вдалого шляху!

Веземо до Перемоги! | InBus
Веземо до Перемоги!
Від сьогодні, кожна ваша подорож з inBus.ua стає ще важливішою. Адже з кожного квитка, купленого на сайті або в додатку, частина коштів перераховується на підтримку наших захисників через фонд "Кіт Муран". Так, кожна ваша подорож стає кроком до Перемоги,
Онлайн-продаж квитків станом на березень 2022 року | InBus
Онлайн-продаж квитків станом на березень 2022 року
З яких областей на даний момент працює продаж автобусних квитків на сайті inBus.ua
InBus
Добро пожаловать на InBus.ua
Служба підтримки
Час роботи служби підтримки: щоденно з 9:00 до 20:00
Зворотній звязок