Найдивовижніші національні страви країн світу

5734
19.06.18
Найдивовижніші національні страви країн світу

 

Все те, що споконвіку, українці вважають цілком звичним та їстівним, у іноземців, чомусь викликає вкрай суперечливі відчуття. Чимала кількість страв здається їм дивною та незрозумілою на смак. А що б, у свою чергу, сказали українці, якби їм довелося спробувати традиційну кухню інших країн, яка часом, може не тільки приємно здивувати та навіть шокувати? Про це, ви дізнаєтесь у статті про найдивовижніші національні страви з усього світу.

 

  1. Аналог снеків (Камбожда)

Навіщо витрачати гроші на хлібні сухарики та картопляні чіпси, коли все, що вам потрібно задля того, аби смачно "похрумтіти" під час чергової зустрічі з друзями – повзає у вас під ногами? Мешканці Камбоджі – відомі прагматики. Вони вирішили, що навіть нещасні тарантули не повинні бігати без діла, а тому їх потрібно неодмінно засмажити та з'їсти.

 

Рецепт приготування подібної страви дуже простий: спочатку, павуку різновиду "а-пінг" обережно відрізають отруйні лапки, ворсинки яких, можуть заподіяти чимало шкоди здоров'ю людини – навіть призвести до смерті. Потім, його надягають на гостро заточену палицю та починають повільно обсмажувати на вогні, посипаючи великою кількістю солі. Як тільки чорний хітиновий панцир павука стане червоно-коричневого кольору, можна вважати, що страва готова. Її з величезним задоволенням їдять усією сім'єю, та, найчастіше саме дітей відправляють до лісу полювати за тарантулами.

Окрім неперевершеного смаку, за який, місцеві мешканці високо цінують цю страву, подейкують, що воно має чималі цілющі властивості – допомагає виліковувати захворювання опорно-рухового апарату та дихальних шляхів.

  1. Секретний інгредієнт (Мексика)

Чим би ще зайнятися у теплий сонячний день, як не піти до лісової хащі та назбирати цілу банку місцевого делікатесу, за яку, між іншим, можна виручити велику суму грошей? Мексиканці, не гірше камбоджійців, вміють дивитися під ноги, причому навіть набагато уважніше. Головною їхня мета – великі чорні мурахи, з чиїх кладок яєць, готують так звану "мурашину ікру". Населення Мексики настільки у захваті від подібного делікатесу, що для видобутку необхідних інгредієнтів, навіть було вигадано спеціальну професію – збирач мурашиної ікри.

 

Найчастіше, з мурашиних яєць готують різноманітні соуси та додають до перших та других страв у якості прянощів. Кажуть, що вони надають їжі особливий, трохи різкий запах та приємний кислуватий присмак.

  1. Їстівний дім (Південно-Східна Азія)

Чому б не спробувати з'їсти те, що на перший погляд, виглядає абсолютно неїстівним? – поміркували жителі Південно-Східної Азії. Поміркували та з'їли… гнізда стрижа салангану! Безумовно, попередньо відчистивши їх від пуху та пір'я, якщо ті були присутні, опісля вимочивши у вапні та гарячій воді, і тільки потім, по-людськи зваривши з них суп на курячому бульйоні із додаванням тертого імбиру. А до готової страви, вирішили додати стаканчик тайського рисового віскі (сома) або чаю з льодом.

Сьогодні, цей делікатес вважається одним з найдорожчих, як у місцевих магазинах, так і у ресторанах Таїланду та Китаю. Це пояснюється двома головними причинами. По-перше, стриж здатний звити за своє життя усього одне гніздо, у той час як охочих покуштувати страву – величезна кількість. По-друге, процес видобутку гнізд, є вкрай важким та небезпечним, оскільки, птахи звикли селитися у вузьких печерах, майже на вершині високих скель. Місцеві жителі, чий заробіток безпосередньо залежить від видобутку гнізд саланганів, виконують свою роботу із величезним ризиком для життя – підіймаються по скелях, без будь-якої підстраховки та наявності спеціального спорядження.
Безумовно, така праця повинна бути оплачена відповідним чином.
Вартість однієї порції подібної страви стартує від 25 $.

 

  1. М'ясне неподобство (Шотландія)

Винахідливі шотландці знайшли відмінне застосування субпродуктам запашного барана. Вони довго мудрували і, нарешті, створили ідеальну схему їх приготування. У результаті з’явився не надто приємний на вигляд, але дуже смачний та поживний "Хаггіс".

Для створення цієї страви, використовують порубані баранячі тельбухи: печінку, серце та легені, які ретельно перемішують разом із порізаною цибулею, вівсяними пластівцями та спеціями, а потім тривалий час варять в баранячому шлунку. Зазвичай, його подають із гарніром – гарбузовим або бруквяним пюре, а також склянкою міцного шотландського віскі.

Масове приготування цієї страви, щорічно спостерігається 25 січня, на честь дня народження відомого національного поета – Роберта Бернса, який присвятив цілу оду улюбленому "Хаггісу".

  1. Не для слабких духом (Ісландія)

В Ісландії – знайти мертву акулу на березі океану – вважається хорошим знаком. Або ж натяком на приготування величезної порції улюбленого делікатесу під назвою "гаукарль". Причому, його створення, не потребує особливих кулінарних здібностей та будь-яких фінансових витрат. Потрібно: кілька пар міцних чоловічих рук для транспортування та обробки акули, наявність спеціальних резервуарів для зберігання порізаного шматками м'яса, та бажано, невелика споруда, десь на березі океану, подалі від будинку. Окрім цього, звичайно ж, знадобиться неабияке терпіння – м'ясо повинно пролежати не менше ніж 1,5 місяці у контейнерах, після чого ще 2-3 місяці підсихати на свіжому повітрі.

Головне випробування необхідно буде пройти вже тоді, коли готову страву буде розкладено по тарілках. Запах "Хаугарля" буде виїдати вам очі, а сам смак ... про нього краще промовчати. Але якщо ви ісландець, то вам все дарма.

Куштують цю страву маленькими порціями, запиваючи найміцнішим алкоголем. Місцеве населення вірить у те, що його вживання, є дуже корисним для чоловічого здоров'я, а також здатне уповільнювати процес старіння.

 

  1. Воно ворушиться! (Південна Корея)

Ви коли-небудь куштували їжу, яка усіма силами намагається від вас втекти? Якщо хочете додати нотку екстриму до свого повсякденного меню, то вам дійсно варто замовити традиційну страву Південної Кореї під назвою "Cаннакчі". Головним інгредієнтом цього делікатесу є маленький, ще живий, восьминіг, якого ріжуть на дрібні шматочки, збризкують кунжутним маслом та присипають насінням кунжуту.

Доволі примітним є те, що навіть після нарізки, щупальця восьминога все ще рухаються та можуть становити небезпеку для найвибагливіших гурманів. Через це, корейці рекомендують дуже ретельно їх пережовувати, аби присоски, опинившись у горлі, не викликали нападу ядухи.

Справжні поціновувачі цієї страви, можуть вживати її навіть у цілому вигляді та без будь-яких спецій.

 

  1. Доісторичний делікатес (Австралія)

Напевно, думка про те, яким на смак може виявитися нащадок динозаврів, а саме – крокодил, неодноразово відвідувала жителів мальовничої Австралії. У результаті, вони вирішили не відставати від прогресу в усьому світу, та наважилися перетворити річкового монстра на запашний м'ясний пиріг. Рецепт приготування був підібраний настільки вдало, що австралійці без сперечань погодилися зробити його однією зі своїх традиційних страв та прикрашати ним святковий стіл.

А у Таїланді, не тільки підхопили ініціативу, але навіть навчилися готувати консерви з крокодилового м'яса під соусом каррі, які на сьогодні, можна без будь-яких перешкод, придбати у багатьох супермаркетах країн Азії. У якості гарніру – до страви рекомендують додавати жасминовий рис.

  1. Кіндер Сюрприз (Філіппіни)

Улюблені ласощі філіппінців припадуть до смаку далеко не кожному іноземцю. Побачити, як їх спокійнісінько куштують прямо на вулицях, як один з популярних видів фастфуду – для необізнаних загрожує "легким" нападом нудоти.

Справа у тому, що так званий "Балют" – це качине яйце з добре сформованим зародком. Частіше за все, його варять або маринують, а також їдять із різними соусами.
Найбільші відчайдухи можуть з'їсти його у сирому вигляді, ледь-ледь присипавши сіллю та спеціями.

Що б не говорили про відразливий зовнішній вигляд цієї страви, проте, вона є набагато кориснішою та більш поживною за будь-який американський хот-дог. Тому, заради здоров'я можна і трохи потерпіти.

  1. Трохи личинок за смаком... (Сардинія)

А що б ви сказали, якби у якості другої страви вам запропонували дуже пахучий сир, який служить домівкою сотням огидних опаришів? Гостинні жителі Сардинії завжди будуть раді пригостити вас своєю фірмовою стравою під назвою "Касу Марцу" – зіпсованими гнилими ласощами, над створенням яких, добре попрацювали особливі сирні мухи "Piophila casei".

Рецепт цієї страви закладено самою природою: комахи відкладають яйця під скоринку сиру, після чого у ньому з’являється “життя” –  личинки або ж так звані кліщі-стрибуни. Якщо їх потурбувати, то вони починають, у прямому сенсі слова, стрибати у всі боки. У процесі їх життєдіяльності, продукт починає бродити, від чого, у нього з'являється гострий специфічний запах.

Як тільки страва набуде насиченого кремового кольору, її можна подавати до столу. Але, будьте вкрай обережні, адже вам доведеться покуштувати ще живими личинками, а подібне задоволення може мати не найкращі наслідки для здоров'я.

  1. Цар скорпіонів (Азія)

І знову відважні тайці разом із жителями Китаю не можуть відмовити собі у задоволенні з'їсти усе, що народжене літати або повзати. Цього разу, під гарячу руку потрапляють отруйні скорпіони, які також знаходяться у списку традиційних азіатських страв.

У Китаї їх готують на пару та подають у перепічці з овочами та гострим соусом. Придбати подібну страву, ви зможете практично на будь-якій вулиці. А у Таїланді, ви зможете побалувати себе шашликами зі скорпіонів, які пропонують у якості закусок до холодних напоїв. Якщо і цього вам буде замало, то додаткові враження вам подарують консерви зі скорпіонів. Смачного!

Безумовно, у кожного свій смак, та судити про те, якою є та чи інша страва іноземної кухні, особисто не скуштувавши її – пусте заняття. Тому, якщо ви хочете осягнути культуру іншої країни, то немає кращого рішення, аніж зібрати валізи, та найближчим часом вирушити у подорож.
Придбати автобусні квитки онлайн, ви зможете на сайті inBus.ua.
Бажаємо вам приємного відпочинку!

Веземо до Перемоги! | InBus
Веземо до Перемоги!
Від сьогодні, кожна ваша подорож з inBus.ua стає ще важливішою. Адже з кожного квитка, купленого на сайті або в додатку, частина коштів перераховується на підтримку наших захисників через фонд "Кіт Муран". Так, кожна ваша подорож стає кроком до Перемоги,
Онлайн-продаж квитків станом на березень 2022 року | InBus
Онлайн-продаж квитків станом на березень 2022 року
З яких областей на даний момент працює продаж автобусних квитків на сайті inBus.ua
InBus
Добро пожаловать на InBus.ua
Служба підтримки
Час роботи служби підтримки: щоденно з 9:00 до 20:00
Зворотній звязок