Подорожі, Відпочинок

Як відзначають Великдень в різних країнах Європи

25923
22.03.18
Як відзначають Великдень в різних країнах Європи

Великдень разом з Різдвом вважається одним з найсвітліших свят усього християнського світу. При цьому в різних країнах Європи існують свої традиції підготовки і проведення цієї знаменної дати, які в чомусь мають багато спільного. Однак є тут і свої цікаві особливості, які особливо подобаються туристам, що вирішили купити квитки на автобус і відправитися в захопливий тур країнами Центральної, Східної чи Західної Європи.

Великдень католицький та православний: особливості

Для початку слід зазначити, що в Європі проживають люди різних віросповідань. І оскільки святкування Пасхи невід'ємно пов'язане з релігійними канонами, то тут є певні відмінності:

  1. В першу чергу це стосується дат. У 325 році на Першому Вселенському Соборі було прийнято рішення відзначати християнську Пасху після весняного рівнодення (в першу неділю після першого повного місяця). Обчислення велося за Юліанським календарем. У 1582 році католицька церква ввела Григоріанський календар, який рахує календарні дати за сонячною системою. В результаті, католицький Великдень зазвичай святкується на 7-13 днів раніше, ніж православний. Так що, якщо ви вибираєте автобусні квитки на великодні свята, то розраховуйте, на які саме церковні заходи хотіли б потрапити.
  2. Певні відмінності існують і в богослужінні. Так, католики запалюють в церкві великодню свічку, від якої роздають вогонь усім прихожанам. Після цього влаштовують хресний хід. Православні ж храми чекають Благодатний вогонь, принесений від Храму Гробу Господнього по всіх церквах міста під час Хресної Ходи. Потім віряни запалюють від нього свічки, з якими стоять під час служіння.
  3. Приготування до Великодня починається з поста, який у православних є строгим, а у католиків суворі обмеження передбачені лише в Попільну середу, Страсну п'ятницю та Велику суботу.

Місцеві традиції

У країнах Європи існують свої особливі традиції святкування Великодня, пов'язані з символами і звичаями. Вони будуть цікаві туристам, що збираються в подорожі на автобусі.

У Великобританії святкові дні починаються за тиждень до Великодня у Вербну неділю. Тому в школах і в багатьох компаніях тут канікули. Мешканці Англії святкують прибуття Христа в Єрусалим. У четвер, який тут називається Великий, прийнято подавати милостиню. Традиція ця пішла від королівського двору. У Страсну П'ятницю в Англії печуть рулети з родзинками, прикрашаючи їх хрестом. У день Великодня британці обмінюються яйцями. Причому, останнім часом прийнято дарувати яйця шоколадні або у вигляді сувенірних іграшок.

У день Великодня в церквах Англії проводяться святкові богослужіння з органною музикою. Парафіяни освячують святкові кошики з хлібом, яйцями і пасхальним тортом. У деяких провінціях прийнято влаштовувати для дітей розваги з пошуком шоколадних яєць, які заховав великодній Заєць. У деяких містах Англії грають в катання яєць, які важливо не розбити. В інших – влаштовують футбольні турніри, перемоги в яких відзначають барильцем елю і пирогом з кролятини.

Великдень у Німеччині – це дитяче свято. Він розвивається за особливим сценарієм, що побудований на пошуку шоколадних яєць. Їх ховають у дворі і в квартирі. А в самому зникненні звинувачують пасхального Зайця. Дітям потрібно знайти яйця. Для німців це свято вважається також днем початку весни і початку нового, тому в багатьох селах Німеччини прийнято палити багаття, щоб у вогні згоріло все погане. А потім роздають частування. Цікава також традиція готувати в Чистий четвер суп з 7-9 трав, яким тут неодмінно нагодують кожного гостя.

Великодні свята тут проходять з особливим розмахом. Причому, особлива увага приділяється релігійній складовій. Всі жителі міст і провінцій намагаються потрапити на урочисту церемонію в Рим, де проходить святкова хода. Костюмована процесія йде від Колізею до Палантини, розігруючи сценки за біблійними мотивами про життя, смерті і воскресіння Христа. На головній площі парафіяни отримують благословення Папи Римського, який сповіщає радісну звістку, що «Христос Воскрес». Після цього жителі Італії ходять в гості, щоб рознести освячений вогонь і крашанки своїм сусідам, родичам. Якщо ви також хочете взяти участь в подібному святі, то не забудьте купити квитки онлайн на автобусний тур.

Великдень перетворюється в Іспанії в костюмовані ходи. Найбільші з них проходять в Пальмі-де-Майорці, Севільї, Жироні. Причому учасники карнавалу одягаються в скелетів і монстрів, що туристу може нагадати Хелоуін. Іспанці готуються до свята за тиждень, який в країні неробочий. У ці дні вони готують пальмові гілки, які стають предметом гордості під час релігійної ходи.

У цей день у Франції прийнято влаштовувати пікніки. Так що не дивуйтеся, якщо саме свято нагадає вам великий Ярмарок. Французи люблять збиратися всією сім'єю, грати в ігри. Незмінним атрибутом свята є дзвіночки, що дзвенять звідусіль, сповіщаючи про воскресіння Христа. Примітно, що під час Посту дзвони всіх храмів країни мовчать, уболіваючи про розп'яття.

 

У Страсну Суботу в Польщі влаштовують невеличке свято, що символізує похорон пісного супу «жура». У процесі святкування на деревах розвішують оселедець, що символізує наближення кінця поста. Крашанки й писанки в костел приносять в Страсну суботу, а недільний день проводять у колі сім'ї, щедро накриваючи стіл різними стравами. Так що, якщо ви купуєте квитки на автобус до Польщі на Великдень, то краще побувати в цій країні напередодні свята, тому що всі святкові дні поляки намагаються бути вдома або ходити до родичів. А на третій день відправляються на цвинтар.

Тут головним героєм Пасхи є курча, що символізує народження нового життя. Тому в цей день тут можна купити красиві сувеніри у вигляді курчат. Це можуть бути свічки, плюшеві іграшки, листівки, різні солодощі. Так що, якщо ви будете хоча б проїздом в цій країні, то на автостанції не забудьте придбати для себе і своїх близьких милий символічний подарунок.

Якщо Великдень ви вирішите відсвяткувати в Україні, то тут слід врахувати, що в західній частині країни проживає багато католиків, тому основні події розвиваються в дні католицького святкування. Схід і Південь України відзначають це свято відповідно до православних днів. У всіх християн України існують загальні традиції, пов'язані зі святом: Строгий піст, Чистий Четвер, Вербна неділя, церковна служба. В Світле Воскресіння багато українців намагаються провести свято в колі сім'ї. При цьому на вулицях великих міст також проходять народні гуляння, що прославляють воскресіння Христа. 

Якщо ви хочете більше дізнатися про культуру та традиції святкування Великодня в країнах Європи, то краще влаштуйте собі тур основними великими містами, забронювавши квиток на nBus.ua. Так ви зможете не лише почути, а й побачити, як проходить один з найголовніших свят християнського світу в різних країнах і містах.

 

Веземо до Перемоги! | InBus
Веземо до Перемоги!
Від сьогодні, кожна ваша подорож з inBus.ua стає ще важливішою. Адже з кожного квитка, купленого на сайті або в додатку, частина коштів перераховується на підтримку наших захисників через фонд "Кіт Муран". Так, кожна ваша подорож стає кроком до Перемоги,
Онлайн-продаж квитків станом на березень 2022 року | InBus
Онлайн-продаж квитків станом на березень 2022 року
З яких областей на даний момент працює продаж автобусних квитків на сайті inBus.ua
InBus
Добро пожаловать на InBus.ua
Служба підтримки
Час роботи служби підтримки: щоденно з 9:00 до 20:00
Зворотній звязок